First| Previous| Up| Next| Last
The War of the Worlds (2005)
Cover voor Acteur Cover achter
Anthony Piana The Writer
Jack Clay Ogilvy
James Lathrop The Artilleryman
Darlene Sellers Mrs. Elphinstone
John Kaufmann The Curate
Jamie Lynn Sease Miss Elphinstone
Susan Goforth The Writer's Wife
W. Bernard Bauman Henderson
Tom Cruise
Dakota Fanning
Miranda Otto
Tim Robbins
Movie Details
Genre Aktie; Drama; Horror; Sci-Fi; Thriller
Regiseur Timothy Hines; Steven Spielberg
Producer Susan Goforth; Kathleen Kennedy; Colin Wilson
Writer H.G. Wells; Timothy Hines; Josh Friedman; David Koepp
Studio DreamWorks Home Ent.
Taal English
Leeftijd 16 jaar en ouder
Lengte (duur) 117 mins
Land USA
Kleur Color
IMDb Rating 2.7
Plot
Nu Close Encounters of the Third Kind (1977) en E.T. (1982) tot de klassiekers van het verleden behoren, werd het voor Steven Spielberg weer eens tijd om een film over buitenaardse wezens te maken. Dit keer echter geen vredelievende wezentjes maar vervaarlijke killers, die weinig goeds in de zin hebben met onze planeet, 'let the running and screaming begin, the War of the Worlds is upon us'. De film is nu uit op DVD op single-disk en dubbel-disk.
Regisseur Steven Spielberg en scenarioschrijver David Koepp (Jurassic Park, Spider-Man 2) hebben zich voor hun nieuwe monsterproject bediend van het gelijknamige boek van H.G. Wells (1898) en het legendarische radioscript van Orson Welles (1938). Met Tom Cruise in de hoofdrol, kindsterretje Dakota Fanning als zijn filmdochter en oscarwinnaar Tim Robbins als de psychotische Ogilvy is er ook weer voldoende acteurtalent aanwezig om kwaliteit te garanderen. Als er daarnaast iets is dat aan Spielberg kan worden overgelaten is het wel visueel spektakel. De special effects zijn dan ook weer van het allerhoogste niveau. Met een budget van ruim 130 miljoen dollar lijkt het vervolgens niet meer stuk te kunnen. De vraag is echter of ook het verhaal aan de verwachtingen kan voldoen.

Na Minority Report (2002) speelt Tom Cruise wederom in een sci-fi film van Steven Spielberg. In War of the Worlds is hij Ray Ferrier, een gescheiden havenarbeider die als vader nogal wat steekjes heeft laten vallen. Hij ziet zijn elfjarige dochter Rachel (Dakota Fanning) en puberende zoon Robbie (Justin Chatwin) dan ook maar zelden. Laten zijn ex-vrouw (een zwangere Miranda Otto) en haar nieuwe echtgenoot zijn kinderen nou na lange tijd weer eens bij hem afzetten, precies op de dag dat er een uiterst abnormale storm opsteekt. Kort na hun aankomst treffen een aantal onverklaarbaar krachtige blikseminslagen namelijk razendsnel de grond. Als Ray even later op het kruispunt bij zijn huis de verwoesting van het gehele wegdek meemaakt, begint een avontuur dat hun leven voorgoed zal veranderen. Een enorme driepotige oorlogsmachine duikt namelijk op van onder de grond en zaait binnen de kortst mogelijke keren dood en verderf. Dit is het begin van een serie buitenaardse aanvallen op de aarde met alle catastrofale gevolgen van dien.

Het eerste dat in Ray opkomt, is het beschermen van zijn gezin en zo volgt er een zware tocht door een compleet verwoeste streek, waarbij ze verstrikt raken in een enorme stroom vluchtelingen. Iedereen is op de vlucht voor het buitenaardse leger Tripods, maar waar ze zich ook verschuilen nergens zijn ze veilig, zelfs niet onder hun eigen soort. Zal het Ray lukken zijn gezin te beschermen?

Deze film wordt door David Koepp wel omschreven als the biggest 'little film' die hij en Spielberg ooit hebben gemaakt. In tegenstelling tot een film als Independence Day (1996) ligt de nadruk namelijk meer op het menselijke drama en niet zozeer op grote veldslagen, militaire acties en de vernietiging van cultureel erfgoed. We kijken naar de gebeurtenissen vanuit Ray's situatie, een man die zijn gezin koste wat kost wil beschermen en dit alleen kan doen door met hen te vluchten. De diverse penibele situaties waarin zij onderweg verzeild raken versterken de voorheen zo fragiele band met zijn kinderen. Hierin is het immer terugkomende moralisme van Steven Spielberg te herkennen.

Conclussie

Ondanks eerder genoemde feiten lijkt Spielberg echter toch niet helemaal te kunnen kiezen tussen het centraal stellen van het menselijke aspect en het vertellen van een grootschalige invasie aan de hand van een visueel overdonderend schouwspel. Dit is dan ook de reden dat het einde naar mijn mening behoorlijk abrupt en onbevredigend aandoet. Het einddoel van hun 'reis' valt dan ook samen met het einde van de strijd tegen de Tripods. Een toevalligheid die je als kijker helemaal niet ziet of voelt aankomen en welke na een aantal meesterlijke scènes en een voortreffelijke spanningsopbouw als een behoorlijke domper overkomt.
Desalniettemin is dit een film die ik iedereen van harte kan aanbevelen. Bij vlagen is het de Spielberg van welleer en zit je met kippenvel in je stoel, al is het maar door het overweldigende geluid. Visueel spektakel blijkt keer op keer aan Spielberg besteed en ook nu zal je niet teleurgesteld worden. Tenminste, als je het abrupte einde kan slikken.


Personal Details
Mijn oordeel 8
Seen It Yes
Nummer 102
Status In Collection
Links IMDB
DVD Empire
Product Details
Formaat DVD
Region Region 1
Screen Ratio Widescreen 1.85:1 Color (Anamorphic)
Single/multi layer Single side, Dual layer
678149439229
Release Date 22-11-2005
Ondertitel Nederlands
Packaging Keep Case
Audio Sporen ENGLISH: Dolby Digital 5.1 [CC]
ENGLISH: Dolby Digital Stereo [CC]
ENGLISH: DTS 5.1 [CC]
FRENCH: Dolby Digital 5.1
Nr of Disks/Tapes 1
Extra's
Special Feature: Designing the Enemy: Tripods and Aliens